четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Сладолед с кестени и бял ром, разкрасен с парченца шоколад

Няма ме, няма ме, пък сега няма отърване от моята особа :)

Днес ще ви покажа една рецепта, която се прие двузначно, но аз пък умирах да направя сладолед от кестени, като онзи, който ядохме в Италия по няколко пъти на ден. Боооже, стоя и се чудя тези италианци как може да са толкова слаби и елегантни (в болшинство имам предвид), при условие, че храната им се сътои от пица, паста и джелато. Огромни количества разкошно, божествено джелато.

Рецептата се прие двузначно, защото май не се получи точно като италианското, но мисля че е време да си взема една машина за сладолед (мило, недей да четеш :)). Но определено се получи, да. Изяде се, така че смятам за успешно произведението си, така че го споделям с вас.


Принципът на приготвяне е този, който знам за приготвянето на сладолед, така и не си харесах конкретна рецепта.

Продукти:

500 гр. сварени кестени
300 гр. кафява захар
50 мл. прясно мляко

3 жълтъка
250 мл. пълномаслено прясно мляко
100 гр. захар

200 мл. пълномаслена млечна сметана
20 мл. бял ром


Приготвяне

Най-досадното нещо на света е да чистиш кестени. Защото без това - няма сладолед, освен ако не си кушите готово кестеново пюре, но тогава не знам какво и как ще се получи. Не би трябвало да не се получи всъщност.

Значи, след като сте утрепали един следобед да почистите 500 гр. кестени, кипнете ги с прясното мляко и кафявата захар. Пасирате ги на гъст крем и оставяте настрани.

Разбийте жълтъците със захарта. Загрейте млякото до точката на кипене, добавете жълтъците, като темперирате, за да не се пресекат (първо добавяте по малко от горещото мляко към яйцата, след това връшате всичко обратно на котлона). Бъркате, докато леко се сгъсти. Внимавайте, лесно можете да пресечете яйцата. Оставете сместа да се охлади, след това я оставете в хладилника, докато изстине напълно.

Разбийте сметаната и я смесете с кестеновото пюре. След това прибавете белия ром и яйчената смес.

Приберете във фризера и разбърквайте на всеки 30-40 минути. Хубаво е сладоледът да не замръзва на максималната степен на фризера - колкото по-бавно замръзва, толкова по-добре. Като всеки домашен сладолед, който не съдържа модифицирано мляко на прах, соев лецитин и всякакви странни химични вещества, които дори и Мендел се чуди точно какви са, оставете минимум 10-15 минути да се отпусне, преди да се опитате да сервирате.

Поздрав най-сърдечен, ваш приятел вечен...


Read More

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Мега бърз сладкиш с круши на тиган

Ехоооо, някой помни ли ме още? Мина доста време от последната ми публикация. Време, в което се случиха много неща при мен, време, в което тотално изгубих желание да правя каквото и да било и време, в което желанието ми избуя отново, но пък времето не стигаше... Изобщо това време е трудно за обяснение. Имаш време, нямаш желание, имаш желание, нямаш време. Ами, може би трябва да започнем отново да си го крадем, за да се наслаждаваме на моментите, в които можем да бъдем ние. А е много важно да бъдеш, както ние, така и аз.

Каква философска агония само...

Може би трябва да спра да пиша и да се концентрирам върху съдържанието на заглавието :)

От него можем да извлечем следната есенция: Вики умира за нещо сладко, късно е, децата спят, съпруга го няма, в хладилника има едно-две яйца, малко прясно мляко и една огромна торба круши и любимия сайт на Вики - www.cuisineaz.com.

Точно в този момент си чистя пощата от поредицата спам и попадам на бюлетин от същия сайт, който ме уверява, че само за 10 минути и с помощта на един тиган ще удовлетворя по-горните си щения. И аз му повярвах. Спрях се на тази рецепта и излезе това (снимки на бързо и на тъмно, докато чаках да изстине до толкова, че да не ми се обели небцето).

За тиган с диаметър 28 см са ви нужни:

40 гр. брашно
60 гр. захар
1 круша
2 яйца
250 мл. прясно мляко
15 гр. масло
щипка сол
ванилия
5 гр. бакпулвер

По продуктите ще ви заприлича на голяма палачинка и не сте далеч от истината. Странното е, че вкусът е по-различен - има плътността на дебела палачина, но не съвсем. В него се долавя аромата на карамелизираните круши и още нещо, но определено не е просто палачинка с круши.

Много лесно се приготвя всичко - разбивате яйцата със захарта и солта, добавяте брашното, ванилията и бакпулвера. Прибавяте след малко и разстопеното масло. Накрая добавяте прясното мляко.


Включете котлона на средна степен, не бива да е много силен. Намазнете добре тигана с още масло + олио, за да не почернява маслото, излейте сместа в тигана. Нарежете на лентички една круша и добавете щедро към сместа, като натиснете леко, за да потънат. Захлупете и оставете да се запича. Време е за обръщане, когато отгоре е сухо и тестото не изглежда "влажно" - по-добре не мога да го обясня :)

Обръщането изисква малко жонгльорски умения, но ще се справите :) Плъзнете съдържанието на тигана върху чиния или похлупак, все едно сте приключили и ще сервирате. Сега се пригответе - използвайте тигана като похлупак на чинията и рязко завъртете. Гледайте да уцелите тигана и да не се изгорите :) Ако е залепнало, леко плъзнете шпатула, за да го отлепите. Оставете още около 3-4 минути да се запече и да се карамелизират крушите. 

Сервирайте със същото движение, така че карамелизираните круши да се озоват отгоре. Това е, ако горите от естетика. Ако не - просто преместете в чиния. Поръсете обилно с пудра захар.

Пишеше, че трябва да се сервира охладено, но според мен топло е по-вкусно определено. Но и не мога да твърдя на 100%, защото така и не го оставих да изстине :)

Приятен апетит, на мен ми беше драго :)

Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena