вторник, 27 май 2014 г.

Ягодов сладолед с мента и лимонова мащерка

От толкова отдавна нищо не съм публикувала, че направо ми иде да отида да се срамувам в някой ъгъл :) Ама, какво да се прави, понякога имам чувството, че времето си устройва някакви странни състезания с мен, но е забравило да ме предупреди, че ей така, за спорта, е решило да направи денонощието само 12 часа. Пък и пролет е, птички се разпяха, цветята разцъфтяха и някак си ми се струва странно да го прекарам пред печката :)

Преди време на страничката на блога във Фейсбук бях обещала да ви покажа какво направих във формичките за сладолед на клечка, който пък напук на всичко си е направо здравословен. Е, ако се ограничиш до един де. Да не кажете после "Тая Вики лъже тука, че здравословен сладолед предлага, пък ей го на - изядох 5 и съм с кило отгоре" :))) Това за всеки случай го казвам, да не ми се вменява вина :)

Добре де, пише ми се, не съм писала от сума време, така че простете ме :) Ето снимка:

Супер лесен сладолед. Всъщност идеята му не беше много да стане сладолед. Имах идея за един фантастичен крем-пълнеж за макарони, но той малко не се сгъсти колкото ми трябваше, а и съпружеството добре го одобри, като преполови купата и реших, че някой друг път ще измисля някоя гениална рецепта за макароните, пък това ще го насипя във формичките за сладолед :)))
От идеята остана само определението - фантастичен (брей, къде е циганката...). Крем-пълнеж мина в сладолед, а макароните - изядох ги без пълнеж :) Оставила съм си няколко като ми хрумне нещо подходящо за тях, но повечето заминаха ;)

Както казах, супер лесен е. Не е толкова лесен като онзи с крем сиренето, но не е за изпускане. Тук има термична обработка на продуктите, но самата подготовка е елементарна.


Продукти

Предупреждавам, че малко на "около" вървят нещата, не съм ги мерила предварително, но тук и няма какво толкова да се обърка, ако сложите повече или по-малко.

Около 400 гр. почистени от дръжките ягоди
2 жълтъка
200 мл. млечна сметана
2 с.л. захар
1 с.л. царевично нишесте
1 шепа прясна мента + няколко капки ментова есенция
1 шепа лимонова мащерка (ако нямате - 2-3 капки лимонова есенция и малко сушена мащерка)
Около 40 гр. масло

Приготвяне

Всички продукти, без маслото, разбийте хубаво в блендер. Сложете ги в тенджерка и на тих огън, при непрекъснато бъркане, оставете да се сгъсти сместа - трябват ви около 5 минути да се обработят яйцата, за да сте спокойни, да се посгъсти. Прецедете сместа от евентуални бучки и добавете маслото (можете и без него). Разбъркайте докато се стопи и оставете да се охлади на стайна температура. 

Когато е достатъчно изстинало за хладилник - приберете в него и оставете поне 4 часа, даже най-добре цяла нощ. Като извадите сместа, тя ще е гъста. Разбийте с пасатор и насипете във формичките за сладолед. Оставете, докато се замразят хубаво.

Единствената драма с тия формички е после изваждането на сладоледа. Трябва да полеете леко с вода, може и хладка да е, колкото да може да се отлепи сладоледа от формичката, и след това изваждате. 

Приятно забавление от мен :)



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena