вторник, 28 януари 2014 г.

Сладоледен чийзкейк с мед

Каквоооооооо? Сладолед посред зима?
Сигурно си мислите, че тази Вики тотално изтрещя :) И аз така си мисля :)
Поводът са гости, разбира се. Рядко приготвям нещичко само за нас, а другият повод, естествено е, че не мога да се нарадвам на коледния си подарък :)))) И понеже тук си е моето местенце, не мога да не споделя, че после семейството си най-обичам Андрю :) Да :) Това ми напомня как ме гледаха колежките, когато започнах да подскачам из офиса и да викам "Урааааааааа, ще си имам Андрююююююююю!".

Ама първо рецептата, после ще си говорим за Андрю :)

Та на въпроса - сладолед посред зима? И защо не, питам се аз? Като си стоиш на топличко, можеш да поразхладиш с парченце, две, три...

Рецептата е лесна, без машина, със слой бисквитки "Орео", лек дъх на мед и разтапящ се шоколадов ганаш с мед.

Рецептата е от една от любимите ми книги "The Ultimate Frozen Dessert" на Bruce Weinstein & Mark Scarbrough, които нагледно показват, че сладоледът може да се ползва за всичко. Рецептата е адаптирана по мой си вкус и възприятия, аз добавих меда, избрах бисквитките "Орео" за основа и накрая аз залях отгоре с шоколад, някак ми пустееше без него :)


За този чийзкейк са ви нужни:

За основата:
3 пакетчета бисквитки "Орео" (от малките по 6 бр.)
2 с.л. масло (разтопено и леко охладено)
2 с.л. мед

За чийзкейка

4 опаковки крем сирене
1 голяма кофичка заквасена сметана
4 жълтъка от големи яйца
250 мл. пълномаслена сметана + 50 гр. захар (по желание)
2 пакетчета ванилена захар
100 гр. мед
50 гр. захар
20 мл. вода

За заливката:
250 мл. пълномаслена сметана
180 гр. тъмен шоколад
3 с.л. мед


Чийзкейкът е с диаметър 26 см. височина около 5 см. 
Ако искате по-дебела основа, сложете поне 5 пакетчета бисквити, но аз исках само един тънък хрупкав Орео слой и преобладаващо количество сладолед.
За основата - смелете в блендер бисквитките и ги смесете с разтопеното масло и меда. Разстелете на тънък пласт на дъното на откопчаваща се форма за торта. С удоволствие бих използвала и по-малък диаметър, за да постигна височина, но и така не е за изпускане :)


За заливката:

Първо смесете заедно крем сиренето, заквасената сметана, меда и ванилията
Разбийте на пухкав крем течната сметана с 50 гр. захар (нея прибавете по желание)
Жълтъците можете да ги приготвите по два начина. Единият е да ги разбивате с миксер на водна баня, докато побелеят и утроят обема си, след това да продължите разбиването, като махнете от водната баня, докато сместа се охлади.
Вторият начин е моят - любимият ми меренг - кипвате захарта с водата докато започне да се сгъстява и прибавяте към жълтъците, като непрекъснато разбивате на висока скорост с миксера докато получите плътен, нежен крем.

След като всичко е готово, към крем сиренето и сметаната внимателно прибавете жълтъците и разбъркайте леко и внимателно, докато смесите добре. Накрая прибавете битата сметана и отново объркайте.

Залейте бисквитите и оставете във фризера поне за 4 часа, най-добре за цяла нощ.

Ганаш за заливане

За ганаша - кипнете сметаната, махнете от огъня и приберете начупения на парченца шоколад. Разбъркайте хубаво, докато получите еднородна, хомогенна тъмно-кафява маса. Оставете настрани да се охлади. Медът се добавя, когато сместа е изстинала до телесна температура.

Изчакайте ганашът да се сгъсти до толкова, че да е лесно да се излива, но да не е напълно течен. Ако го приготвите и него от вечерта и се е сгъстил много, леко затоплете.


Освободете чийзкейка от ринга, като прекарате нагорещен нож по краищата между кейка и стените на формата. Залейте с охладения ганаш. 
Когато заливате вече замръзналия чийзкейк, трябва бързо да разнесете с дълъг нож или сладкарска шпатула, тъй като твърде бързо се охлажда и втвърдява.

Преди сервиране оставете за поне 20 минути да се отпусне. Този чийзкейк не е като купешките сладоледи, които на 20-тата минута са се превърнали в локва вода. Той е плътен и наистина му трябва време. Иначе не можете да го разрежете дори :))))

А сега, скъпи читатели и приятели, представям ви Андрю, новият член на семейството ни :))))

Усмихнат сладоледен ден от мен :))))
Read More

сряда, 15 януари 2014 г.

Торта Minecraft с разкошни боровинкови блатове

Отлагам тази публикация, защото рискувам да бъда доста груба, черногледа и зла с оглед на това какво ми причини мойто брат с невинното "....ааааааааа, Вальо иска торта" и моето още по-невинно "Ми, че как! За него винаги!". Ама, да знаех, щях да внимавам какво отговарям :))) В крайна сметка изводът е "ВИНАГИ, подчертавам винаги питайте за какво иде реч, преди да кажете, ОК" :))) Оказа се, че Вальо, тире, мойто племенник любим иска не какво да е, а Майнкрафт! Първо, честно казано чух "Майнкампф" и няма да ви разправям какви очи отворих! Ми то, съзвучие, какво, човещинка :)))) Не, че като чух поправката ми олекна...

За непросветените - Майнкрафт е игра, изцяло кубична, в която се правят разни неща, но визуално мен ме интересува това, че е изцяло кубична, ама изцяло! Всичко е в малки кубчета, квадратчета, пикселизирана, абе като..., като... ъъъъ "Матрицата", само че създадена в различни нюанси на зеленото...

Така, поне вкусово можех да си правя каквото си искам :)

Ето я моята измъчена торта, моята няколкочасова борба с боички и четки. За сведение, само мечът е направен от около 100 квадратчета само за някакви си 6-7 часа. Отделно бояджийските услуги отнеха почти едно денонощие, на фона на което някаквите си 2-3 часа за моделиране на тези на пръв поглед семпли фигурки, направо не е за споменаване.

Отплеснах се ;) Ето:


Снимки набързо, ама толкоз! Като я завърших половин час преди да излезем - толкоз! Това е!
На всичкото отгоре мойто брат беше обещал да ми снима разрез, ама йок! Изял останалото, което прибра от детския клуб и разрез - дръжкиииии!

Поне беше вкусна, много вкусна. Тези блатове ми влизат във фаворитите при всички положения. А как биха се вързали с един хубав шоколадов мус, ооох! Тази е с адаптация на крем с маскарпоне от тук, ама всичко по реда си :)

Първо блатовете! Само искам да подчертая, че кокошият ми мозък за пръв път си позволява да не публикува източник на рецептата, просто, защото е забравил да си го запише! Така че, моите искрени извинения към автора на рецептата (чуждестранна е), за това, че няма да го спомена с добро поименно, но пък не пречи всички дружно да му кажем Тенк ю :)

Мисля, личи си, че ме е тръшнала лигнята :) Минавам по темата.

Продукти 

(за форма с диаметър 24 см)
400 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л. сода
180 гр. масло
400 гр. захар
80 мл. лимонов сок
1 с.л. лимонова кора
4 големи яйца
270 мл. бътърмилк
300 гр. пресни или замразени боровинки (в моя случай замразени)

Значи, действаме си по стандарт: сухите съставки ги смесваме и ги пресяваме заедно.
Разбиваме на хубав пухкав крем маслото (меко, на стайна температура и захарта). Прибавяме към тях лимоновия сок и лимоновата кора и продължаваме да разбиваме. Може да стане малко на працали, няма драма.
Едно по едно прибавяме яйцата, като следващото прибавяме, когато първото е идеално усвоено.

Зарязваме миксера и действаме оттук нататък с телена бъркалка (от мен да мине, може и със силиконова :)). Важното е да не се прекалява с бъркането. Към маслено-яйчената смес започваме да редуваме сухи съставки и бътърмилк, като добавяме от всяко по няколко пъти - 3-4 поне. Това защо се прави, не знам, но така са ми казали, така правя :)
На финала, директно прибавяме замразените боровинки и правим не повече от 2-3 оборота с бъркалката. Идеята е да не смачкаме боровинките.

Пекох блатовете в две форми едновременно във фурната, като на средата на печенето размених местата им. Тази смес не е добра идея да я печете на порции, защото боровинките ще си пуснат сока и ще стане малко кофти. Та, печем си ние на 180 градуса до готовност и оставяме да се охлади. След 10-15 минути обръщаме на решетка да изстинат напълно. Не ги прибирайте топли примерно във фурната, какъв хубав конденз се получава, няма да разправям :)


Кремът, както писах е семпличък - по-горе е линкът с рецептата, но аз го направих с 3 опаковки крем сирене (щяха да са 4, обаче кукувицата аз съм купила едно с копър, нямаше да му стои добре :), 300 гр. бял шоколад, добавих малко лимонови корички (от тези, които продават в пакетче на Kotany), и няколко капки есенция лимон. Намалете и количеството бита сметана на 250 мл.

Ами, това е от мен :) Четете, смейте се, забавлявайте се при мен :)
Вики
Read More

сряда, 8 януари 2014 г.

Бананови бисквитки с шоколадови парченца

Привет, скъпи читатели :)
Днес полагам началото на новата кулинарна година на блога. Пожелавам си малко по-честичкото ми присъствие тук :)
На вас пожелавам щастлива, здрава, усмихната и изпълнена с обич година!

Днешната рецепта е коледно-тематична. Мина Коледа, но пак ще дойде, а рецептата може да се приготви целогодишно. Просто използвах тази рецепта да почерпим дядо Коледа като наминава през нас да остави нещичко под елхата, пък той каквото ял, ял, другото свърши твърде бързо :)


Ето ги, с намек към добрия Дядо да не забравя чувала :)

Бисквитките са много вкусни - леко дъвчащи, с осезаем дъх и аромат на банан, а в комбинация с черен шоколад - оох! Вървят като семки на плажа :)

Рецептата адаптирах от книгата "The Ultimate Chocolate Cookie Book" на Bruce Weinstein, като адаптирах съобразно наличността на нашенски продукти и съдържанието на хладилника ми у дома :)

Продукти

(от тази доза излизат доволно около 40 сладки)
300 гр. брашно
100 гр. бадемово брашно (може да замените с едри овесени ядки, както е по рецепта)
1 ч.л. бакпулвер 
1/2 ч.л. сол
125 гр. масло
50 мл. олио (в рецептата е solid vegetable shortening, което аз приравнявам на маргарин, затова замених с олио)
200 гр. бяла захар
100 гр. кафява захар
1 много узрял банан
1 пакетче ванилена захар (използвам на Йоткер)
2 черни шоколада, нарязани на ситни парченца (в рецептата съм използвала черен на Своге - от купешките се държи най-добре, според мен)



Загряваме фурната на 180 градуса.
Смесваме брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта в една купа.
В друга купа разбиваме заедно маслото и олиото, докато получим еднородна смес. Към тях прибавяме двата вида захар, докато се смесят, но все пак кристалчетата да се усещат. Прибавете банана и ванилията и разбийте с пасатор до еднородна смес.
Омесете сравнително меко тесто, като смесите сухите съставки към маслено-банановата смес. Тестото трябва да задържа форма, но не и да е прекалено меко. Добавете нарязаните шоколадови парченца и разбъркайте колкото да се разпределят равномерно.
Гребвайте с чаена лъжичка и пускайте топченцата върху тавата, задължително покрита с хартия за печене. Разредете бисквитките на около 3-4 см. една от друга - по време на печене те се разливат леко.



Печем бисквитките около 10-12 минути на 180 градуса. Трябва да са порозовели отстрани, но по средата да са все още мекички. Охлаждаме напълно на решетка.
Вкусни са, да! Мнооого вкусни! А още по-вкусни са на втория, третия ден, когато всички аромати са се смесили добре.

Така, ето с тези бисквитки почерпихме себе си и дядо Коледа, а той от благодарност се отчете подобаващо.
Вярно, моят подарък още се бави, но на него ще посветя негова си собствена публикация, придружена с рецепта :) Толкова беше мил този човек, че дори ми позволи да се снимам с него за спомен :)
Дааааа, хубава Коледа беше, вече чакам другата с нетърпение :)
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena