понеделник, 30 април 2012 г.

Публикация номер 100 и един шоколадов мус с кокосова бисквита

Боже, колко ми е трудно да започна юбилейната си публикация! Три пъти пиша, три пъти трия. Рекапитулацията е следната - точно 100 публикации с различни рецепти за една година и малко.

Нещо днес не ме бива много в приказките, затова преминавам към юбилейната си рецепта:

Кокосова бисквита с шоколадов мус и пресни ягоди















Продукти
:

За бисквитената основа:
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кокосови стърготини
1 яйце
125 гр. масло

За муса: (вдъхновена из някоя от рецептите от тук)

65 гр. прясно мялко
65 гр. сметана
200 гр. шоколад
3 жълтъка
10 гр. желатин
400 гр. пресни ягоди
450 гр. бита сметана

Приготвяне

Бисквитена основа

Смесваме брашното и кокоса в купа и отгоре нарязваме маслото на парченца. Размесваме добре, докато сместа стане на трохи и след това добавяме яйцето. Омесваме за кратко докато се събере на топка и оставяме в плик в хладилника да се охлади. По желание, може да добавите малко захар, но на мен ми хареса без. След охлаждането разточваме и оформяме в основата на ринг за печене, като отдолу сме сложили хартия. Покриваме с алуминиево фолио (кокосът изгаря и мирише лошо иначе) и печем за 10тина минути на силно загрята фурна.

Оставяме да се охлади. Бисквитата се свива леко при печенето, но трябва да остане мекичка, не твърда.

Шоколадов мус

Млякото и сметаната кипваме на котлона. Отделно разбиваме жълтъците на крем с мъничко захар. Като кипне млякото полека изсипваме към жълтъците и връщаме всичко на котлона. Бъркаме докато се посгъсти и добавяме натрошения шоколад. Бъркаме докато всички продукти се смесят напълно. Оставяме настрани да се охлади. Когато е достатъчно хладко, не горещо, прибавяме разтворения в малко вода желатин и объркваме. След като напълно изстине, прибавяме нарязаните на кубчета ягоди и смесваме с битата сметана.

В ринг за торта поставяме основата от кокос, отгоре заливаме с муса и оставяме в хладилника за около 2 часа.

За съжаление този път ползвах растителна подсладена сметана, но ако се прави с животинска, тогава добавете малко захар и определено ще е още по-добре. Приятен апетит :)
Read More

събота, 21 април 2012 г.

Сутрешен експеримент - какаово-портокалови палачинки

Днешната ранна сутрин започна както винаги с "Мамо, какво ще ядем?", а аз като една мила и грижовна майка, която гледа да мине метър напоследък, нежно казвам: "Ами, има филийки, кус-кус...", такива едни лесни работи. Да, ама не. Насреща номер едно казва "Искам палачинки", а номер две приглася: "На мен ми се яде нещо шоколадово". Добре, че номер 3 беше на работа, че да мога да настроя заспалия си мозък само на детска вълна. И така, дойде въпросът как да удовлетворя нуждите и на двата номера, без поне единият от тях да ме замери със закуската си и денят да започне меко казано на криво.
При нас денят за пазаруване е неделя или понеделник, следователно изборът ми на продукти е драстично намалял. След кратка ревизия на хладилника установих, че имам достатъчно броя яйца за палачинки, но недостатъчно количество мляко за тях. В такъв случай прибягвам до традиционните американски палачинки, но тук възниква следният проблем - те са меко казано жълти, т.е. в тях липсва нужното за удовлетворяване на канибалските страсти шоколадово. Междувременно в краката ми се набута един портокал, с който снощи децата играха на топка и се сетих, че сигурно е достатъчно сочен вече, за да стане на портокалов сок. Да де, ама как по дяволите да напълня гърлата на два броя момчета със сока на един портокал?
И тогава в главата ми започва да се оформя идея, която визуализирам така:
След това лирично отклонение, което ме доведе до тази рецепта, може би е време да пиша и за нея. Всичко тук е малко с уговорката около 1 ч.ч. мляко да речем, защото какаото и портокала малко променят количеството на продуктите:

1 яйце
1 щ. сол
сокът от 1 портокал
1 ч.ч прясно мляко
2-3 с.л. разтопено масло
1 ч.ч. и малко брашно
20-25 грама какао (ползвайте качествено какао)
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. захар
1 ампула ромова есенция

Приготвяне

Първо разбих яйцето с щипка сол на пяна. Към него добавих портокаловия сок и разбърках добре. След това сложих прясното мляко и отново разбърках. Отделно смесих брашното, бакпулвера и какаото, пресях ги заедно и ги добавих към течната смес. Разбърквам добре с тел (рядко ползвам миксер, кеф ми е да си бъркам), добавих разтопеното масло, захарта и една ампула ромова есенция. Тестото трябва да е сравнително течно, не толкова, колкото за класическите палачинки, но не и толкова гъсто като за американските палачинки. Да речем консистенцията на боза.
Палачинките печем на умерен котлон като първо слагаме малко масло, отгоре изливаме част от сместа. Обръщат се, когато отстрани започне да се образува лека коричка, а отгоре да се показват мехурчета. Обръщането е меко казано приключение, тъй като тестото е много рядко, но пък яденето е истинско удоволствие, особено поднесени с домашно малиново сладко.

Бележки

При следващото приготвяне на тези палачинки ще си взема следните бележки:

1. Ако имах шоколад, щях да добавя 1 разтопен млечен шоколад вместо какао
2. Бих сложила истински ром или коняк вместо есенция
3. Бих настъргала и кората на портокала в тестото
Read More

сряда, 18 април 2012 г.

Благотворително и лично

Редакция - равносметката от тази изложба е следната: 3 163 лв. за сумарно 4 часа изложба! Средствата ще бъдат наредени по сметката на Движение на българските майки за проекта им в полза на дечицата от ДМСГД "Света Параскева". Парите ще бъдат използвани за заплащане на възнагражденията на рехабилитатори, които помагат за правилното развитие на децата. С това успяхме да осигурим заплащане за 3 месеца! Който има желание, може да продължи да подкрепя тази мила кауза, като дари средства по следната сметка:

Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF
IBAN BG15FINV91501200148846
"Движение на българските майки" за ДМСГД „Св.Параскева”

Започвам от начало. Предният пост го изтрих. Много ми е трудно изобщо с думи да опиша чувствата, които имах щастието да изпитам вчера, а те ще продължат и днес. Двадесет жени на едно място, купища сладки, невероятни торти и захарни чудеса, нито един скандал, шеговити подхвърляния, целофани, кутии, кексчета, танци на песните на Роси Кирилова, гости, странни въпроси... Горе долу в това се състоя вчерашната изложба на захарни творения. Имаме си и репортаж по телевизията - БНТ и BTV, бележити гости от света на кулинарното майсторство - шеф Ради Стамболов и собственичката на един от най-добрите според мен кулинарни блогове - Дани Динева. Само за 2 часа бяха събрани над 1400 лв., които, заедно със събраните днес средства, ще бъдат дарени на Движението на българските майки.

За първи път с чиста душа и сърце мога да говоря за един отбор, за едно виртуално ние, което сработи в пъти по-добре от един екип в която и да било фирма. Цялата изложба беше организирана изцяло виртуално, като инициатор на всичко беше една мила дама, зъботехник - Иглика Янкулова. Всяка от нас помогна с каквото можеше - едната направи първоначалните варианти на плакатите, друга организира и събра снимки от момичетата, които живеят в чужбина, трета намери фирма, която с готовност ни помогна да скрием очуканите маси под бели покривки, друга изпрати чак от Добрич етикети във формата на мъфини, за да може всичко да изглежда по един и същи начин, друга купи чинии, вилички и всякакъв друг амбалаж, организираха се печатите на плакатите, на едно от момичетата съпругът й помогна да оправим некачествените снимки и така нататък и така нататък. Изброявам всичко това, защото аз самата още не мога да повярвам, че е възможно подобна инициатива да се осъществи по този начин, но ето че можело. Сега ще ви представя моята торта, както и тези на другите момичета, които са сътворили невероятни неща от захар.



А това са част от тортите на другите момичета в изложбата:
Иглика

Иглика


Руми
  
Силвето

Валерия
Таня
Димитрина
Валерия


Марина
Стаси

Мери Шик


Стаси
Руми


Буба Миланова
Ани Савенко

Ани Савенко
Ани Савенко


Мими
 
Read More

сряда, 11 април 2012 г.

Ягодова йогурт тарта

Аз продължавам да действам по злоупотребата с ягоди. Откакто са излезли на пазара, преди 2-3 седмици, досега сме изконсумирали над 20 кила ягоди, ама без никакво преувеличение. В по-голямата си част децата ги изяждат натюр, но и ние с мъжа ми намазваме по някой десерт :)
Винаги съм се възхищавала на французите, не мога да го скрия. Те имат невероятната способност да изобретят от елементарни продукти нещо толкова вкусно и замайващо, че ум да ти зайде. Разбира се, имат и десерти, които ангажират поне половината супермаркет в състава си и аз съм си обещала някой ден да се позанимая и с такъв тип рецепти.
Днес ви предлагам един вариант на ягодова тарта, този път с така нареченото pate brisee (ронливо тесто), йогурт и домашно приготвено ягодово сладко.
Рецептата е от тук, а това са продуктите:

Ронливо тесто:

250 гр. брашно
125 гр. масло
1 яйце
1 щ. сол
2-3 с.л. вода

Йогурт пълнеж:

2 кофички пълномаслено кисело мляко
200 мл. животинска сметана
100-150 гр. пудра захар или на вкус
1 п. желатин

Ягодово сладко

10-12 цели ягоди
1 ч.ч. захар
1 с.л. глюкоза
около 50 мл. вода


Приготвяне

Ронливо тесто: 

В купа изсипваме брашното и маслото, нарязано на кубчета. Смесваме добре, докато се получат фини трохи. В кладенче по средата слагаме яйцето и замесваме тесто. Вода се добавя по 1 лъжица докато тестото се събере на топка. Оставяме в хладилника за около 30 минути. Разточваме тестото и обличаме форма без дъно - може да ползваме и ринг за торта, както и да си направим сами от форми от алуминиево фолио. Ръбът на формата трябва да е висок поне 3 см., тъй като при печене се свива. Набождаме с вилица и печем на 200-220 градуса докато леко се зачерви.

Йогурт мус:

Отцеждаме киселото мляко поне час, най-добре повече, може и от предната вечер. Хубаво е то да е с висока масленост - 4,5%. Отцеденото кисело мляко разбиваме с пудрата захар и смесваме с предварително разбитата сметана. Прибавяме разтворения желатин и оставяме настрани.

Ягодово сладко

В тенджерка на умерен огън слагаме ягодите, водата, захарта и глюкозата да къкрят, като разбъркваме от време на време да не залепнат плодовете. Това трябва да ври лекичко докато започне да се сгъстява. Когато течността стане на гъст сироп, оттегляме от огъня и оставяме да се охлади.

Сглобяване на тартата

Върху охладената кора намазваме тънък слой от сладкото от ягоди. Изсипваме част от муса, отгоре разпределяме равномерно сладкото от ягоди, също напълно изстинало и заливаме с останалия мус. Оставяме в хладилника за минимум 2 часа и след това декорираме отгоре с пресни ягоди и стръкче мента.
Разбира се, сладкото може да се замени с купешко, но ако искате наистина сладко - направете си го сами, хич, ама хич не е трудно. Наскоро имах нещастието да си говоря с един технолог по храните. Той ме попита - "Как избираш сладко от магазина?" И аз си казах - гледам цената (уж по-скъпото е по-добро, а също и колко семки има в сладкото. Ако са повече - взимам от него, защото предполагам, че има повече плод :) Тогава той ми сподели, че когато се произвежда сладко, се използват пресованите плодове, които се използват примерно за сок или за износ, и за нас остават предимно семките, които се варят на сладко. Ами кажете, не е ли по-добре ние да си го правим? Миналата година съм направила над 40 бурканчета сладко - малини, ягоди и боровинки, сега имам останало само едно. Общото време, което ми е отнело, е не повече от 2 часа на вид.
Read More

сряда, 4 април 2012 г.

Лимоново парфе

Ммм, да. На вълна ягоди и лимони съм тия дни. Топло ми е, весело ми е и ми е драго да експериментирам. Днес ви представям едно лимоново парфе, компилация от две рецепти.
Малко предистория - имам си една дружка, с която много обичам да си бъбря за сладости и на която постоянно се оплаквам как си нямам този или онзи съд, какво бих искала да си купя и т.н. Тя съчувствено ме изслушва и дава свежи идеи. Та въпросната тази дружка взе, че ме изненада с една стъклена форма за пудинг, която й събира прах в шкафа, и взе, че ми я подари. Аз, категорично отказва да я подложа на допълнително прахово събиране, затова днес добре я измих и я подготвих за употреба. След като бях предупредена, че от нея каквото и да било съдържание трудно се изтъргва, реших да тествам едно парфенце.
Дълго се лутах из французката кухня докато си намеря нещо подходящо и се спрях на тази и тази рецепта. В едната има някаква готова смес, която не се продава по нашите ширини, а в другата нещо ми липсваше - не ми се искаше да е просто крем, а нещо малко повече. Ето какво сътворих, Марианка - специално за теб - Благодаря ти :)

За тази рецепта са необходими:


сокът и кората на 2 лимона
2/3 ч.ч. захар

4 яйца
2/3 ч.ч. захар
125 гр. масло
2 п. желатин

200 гр. неподсладена животинска сметана

Приготвяне

Кипваме на котлона сокът и фино настърганата кора от лимоните заедно с 2/3 ч.ч. захар и не повече от две супени лъжици вода.
Докато чакаме да заври, разбиваме 4 яйца с останалата 2/3 ч.ч. захар докато побелеят и се сгъстят. След като заври лимоновият сок, го добавяме още горещ на тънка струя към яйчената смес, след това връщаме всичко на котлона и бъркаме енергично докато се сгъсти. Внимавайте да не загаря, бъркайте на слаб огън. Когато се сгъсти до да речем гъстотата на кексово тесто, оттегляме от огъня и добавяме маслото, нарязано на кубчета. Разбъркваме докато маслото се усвои напълно и оставяме настрани. Когато леко се охлади, прибавяме разтворените в съвсем малко вода желатини. Оставяме да се охлади напълно на стайна температура. Желатинът не трябва да стяга.
Когато кремът е охладен напълно, добавяме разбитата сметана, изсипваме в подходяща форма и оставяме в хладилника за минимум 2 часа. Когато парфето е достатъчно твърдо на пипане и не се клати в никаква посока, потапяме формата в гореща вода за няколко секунди и обръщаме в подходящ съд за сервиране. Ааах, колко би била удобна една силиконова форма.....
Read More

понеделник, 2 април 2012 г.

Ягодова тарта

Дойде сезонът на ягодите. Сега започва най-благодатното време за пробване на нови рецепти. Аз съм голям фен на френското като цяло и особено десертната им част :) В последно време изоставих ровенето по английски сайтове и се насочих към  френските. Боооже, голяма грешка! Сега съм по цял ден в ровене и търсене на разни манджи и ако се дебелееше от гледане, сигурно щях да съм минала 200 кила :)
В тази рецепта ще ви представя една ягодова тарта и ще ви залея с непознати термини, които като ги преведа на български, ще видите, че не са никак непознати, а напротив, някои от тях ги знаем още от нашите баби :)
Също така ще ви дам идея как да замените формите с "фалшиво" дъно и как да си спестим поредната покупка на форма за пай или тарталети :)
Започвам от начало - от този сайт. От стотиците рецепти там, искам да приготвя всичките, но една по една, че и без това идва пролет и време да се позаголи бедро :)
В оригиналния си вид тази рецепта е с многолистно тесто, но аз я направих като кръмбъл. Отделно в нея се използва готова фарситура (топинг, заливка), а аз си направих сама.
Ето продуктите за тартата, обясненията с нея:

Кръмбъл тесто

125 гр. бяло брашно
125 гр. бадемово брашно
125 гр. захар
125 гр. масло

Това тесто съм го срещала още и като Streusel тесто. Разликата между кръмбъл и Streusel е в техниката на приготвяне. При вторият вид маслото и захарта се избиват заедно, след което се добавят брашната, замесва се тесто, което се охлажда и след това се разточва.
При кръмбъла нямаме месене, целта при него е да постигнем вида на натрошени бисквити като смесим всички продукти до момента, в който се превърнат във фини трохи.

Крем Патисие (сладкарски крем)

70 гр. захар
30 гр. брашно
2 жълтъка
1 цяло яйце
1/2 шушулка ванилия
350 мл. прясно мляко

Това засукано заглавие е почти нашенския ванилов крем, който е основен във френската кухня. От неговата основа се прави шоколадов, лешников и пр. видове кремове. Фин и ароматен, странно защо няма вкус на брашно.

Техниката му на приготвяне е малко по-различна от начина, по който съм срещала досега да се приготвя такъв крем, но определено е много добра.

Жълтъците и цялото яйце смесваме със захарта и разбиваме с миксер докато побелее и придобие мусова текстура. Добавяме брашното и смесваме добре. Междувременно слагаме млякото с остърганата ванилова шушулка на котлона да кипне. Освен семенцата, аз пускам и самата обвивка да ври. Врящото мляко се изсипва наведнъж върху яйцата, като преди това сме го прецедили. Разбъркваме добре и връщаме цялата смес на котлона, като бъркаме интензивно докато кремът се сгъсти и започне да се отделя от стените. Оставяме настрана да се охлади. Кремът става много гъст, може дори да се шприцова.

Ягодов топинг

4-5 ягоди
2-3 с.л. захар
30-40 мл. вода
1 желатин

Ягодите, захарта и водата поставяме в блендер и смиламе на фин сос. Отделно разтваряме желатина в малко студена вода и оставяме да набъбне. Прецеждаме ягодовия сос, за да махнем семките и оставяме да поври малко на тих огън, докато се изпари част от водата. Оттегляме от огъня и разтваряме желатина на водна баня. Прибавяме разтворения желатин към леко охладената течност и оставяме на стайна температура. Не трябва да стяга преди да ни свърши работа :)

Сглобяване на тартата

Как да си направим форми с фалшиво дъно? Ето ви една идея как да замените форма за пай или тарталети с падащо дъно. Колкото и да ни се иска, много са малко тези, които могат да си купят всички възможни пособия и джаджи, които се предлагат на пазара. Аз съм от тези, многото, които нито имат толкова възможности, нито пък толкова място в кухнята. Затова си взех от магазина форми за еднократна употреба от алуминиево фолио. Има всякакви размери. Аз използвах две малки с диаметър около 12 см. С макетно ножче изрязваме дъното и поставяме формичката в тава върху хартия за печене. Стените й са здрави и не се деформират.

В импровизираните ни форми притискаме от кръмбъл сместа така че да покрият стените на около 1,5 - 2 см. Печем ги за около 10 минути на 200-220 градуса, за да се споят трохите и да образуват бисквитена платка. Вадим от фурната и оставяме да се охлади.
Върху охладената платка разстиламе крема, така че добре да покрие дъното и да стигне почти до ръба на основата на тартата. Отгоре подреждаме ягоди и намазваме с охладения на стайна температура топинг. Така ще предпазим плодовете от увяхване и потъмняване. Оставяме в хладилника до момента на изяждане.

Рецептата изглежда бавна и трудоемка, но не е съвсем така. При добра организация на времето, ще ви отнеме не повече от половин час до час, за да се потопим за момент във френския разкош :)
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena