понеделник, 26 март 2012 г.

Шоколадов мус или Mousse au Chocolat

Какво може да се сервира в чаша за мартини? Мммммм, едно удивително френско удоволствие... Сега спрете да мислите за ОНОВА и се съсредоточете върху шоколада :) В тази публикация ще ви дам рецептата за онова, което наистина се нарича шоколадов мус - без желатин, без сметана. И да, понеже е френска рецепта, както на всичко френско, трябва да му се наслаждаваме бавно, да оставим всяка хапка да се разтопи в устата и да се потопим в онази "аеросфера", спомената в една реклама....

Има десетки рецепти за шоколадов мус. Аз самата имам няколко. Но на този мус не му трябва торта, не му трябва бита сметана, не му трябва нищо, той е просто удоволствие. Специално за мен - аз намерих идеалният шоколадов десерт.
Правих муса, защото бях обещала на братО ми да му покажа какво е мус, поне в оригиналния му вариант и понеже бяхме малко на гости, реших да го направя, да го снимам и да го споделя. Сега, в събота вечерта го забърках, като отделих си количество в чаша за мартини, която да ми позира за снимка. Неделя следобед заспах с малкото. Ставам си аз по някое време, вече свежа и готова да снимам, отварям хладилника и фотомодела ми липсва... Поглеждам към мивката, там само празната чашка... Обръщам поглед към мъжа ми, който гледа мач и той казва "Ми какво, нали каза да го изям?", викам "Да, ама преди това казах, че ще ми позира и след това". Както и да е, пресипах си аз ново количество в друга чашка и се заех със снимките :) Хубавото в случая беше, че имаше още какво да се снима ;)

Все пак има различия с оригинала - французите не се страхуват да ядат сурови яйца, а ние си отглеждаме щастливи кокошки, но не знаме какво аджеба се крие под това название, освен че никой благоразумен българин няма да тръгне да яде производството им сурово...

Ето рецептата, а това е източникът. Моите пропорции лекичко се различават, но публикувам рецептата, така, както я приготвих аз.
200 гр. черен шоколад
170 гр. масло
170 гр. + 1 с.л. пудра захар
60 мл. кафе
1 с.л. вода
4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
30 мл. ром (аз не сложих, защото нямах, иначе се прибавя към жълтъците)
ванилия
1 щ. сол

Приготвяне


Първо разтапяме шоколада, маслото, нарязано на малки кубчета, и кафето на водна баня докато се смесят добре. Важното при водната баня е водата да не кипи силно, а лекичко да къкри. Бързината тук е фатална, важно е търпението. След като се стопят продуктите, оставяме настрани.
Има 2 начина за обработка на сурово яйце. Единият съм го разказала подробно в тази публикация, а другият е на водна баня. В малка тенджерка на котлона сипваме вода и я оставяме да заври, след което намаляваме котлона. Поставяме отгоре съдът с жълтъците, захарта (170гр.), рома и лъжица вода, като внимаваме водата да не докосва дъното на съда. Целта е парата да приготви яйцата. Нужни са поне 10 минути разбиване с миксер, за да се обработят добре и да сме спокойни. След това махаме от котлона и разбиваме докато изстинат. Получава се един гъст жълтъчен крем. Прибавяме го към вече охладената (на стайна температура) шоколадова смес и разбъркваме добре.
Отделно разбиваме белтъците по същия начин на водна баня, като първо слагаме щипката сол и разбиваме докато сместа се надигне и започне да се сгъстява. Тогава прибавяме и 1 с.л. захар и продължаваме разбиването докато се оформи гъст сняг. Важно е да внимаваме да не "пребием" белтъка, т.е. да стане толкова твърд, че когато го смесим с шоколада да остане на бучки. Белтъците ще ни дадат тази пенесто-поресто дина структура на самия мус. След като сме разбили белтъците, започваме да ги прибавяме полека към жълтъчено-шоколадовата смес. В английския се нарича "folding" или сгъване, т.е. внимателно загребваме отдолу и обръщаме отгоре. Мале, както обяснение... Ако се бърка енергично, сместа ще загуби обем, но ще си остане вкусна :)
Готовият мус трябва да престои минимум 4 часа в хладилник, като още преди това е разпределен в десертни купички.
Read More

събота, 24 март 2012 г.

Великденски сладки етюди

Скъпи читатели, имам огромното удоволствие да ви поканя на едно събитие, организирано от няколко дами, също абсолютни фенове на тортоправенето и декорацията на торти, сладки, мъфини и прочее неща от захар.

На 17 и 18 април ще се проведе първата по рода си в България изложба на захарни творения, където всички творби ще бъдат разпродадени с благотворителна цел. Всички събрани средства ще бъдат дарени на Движение на Българските Майки за проекта, изпълняван в полза на децата от ДМСГД "Света Параскева".

Събитието ще се състои със следната програма:

17.04.2012 , 18 часа– откриване на изложбата със захарни фигури и снимки на торти.

18.04.2012, 18.00 -20.00 часа – представяне на самите торти и благотворителен базар на торти, мъфини и сладки.

Каузата, за която ще събираме средства е проект на Dвижението, който се осъществява в Дом за медико-социални грижи „Света Параскева” в гр.София, за наемане на висококвалифициран персонал за децата с увреждания. Към момента този проект е действащ и резултатите от работата на специалистите с децата е много добра.
Всеки желаещ да подкрепи проекта може да го направи и на следната банкова сметка:

Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF
IBAN BG15FINV91501200148846
"Движение на българските майки" за ДМСГД „Св.Параскева”

Ще може да го направи и на място без да участва в базара като дари средства в специално направената за целта касичка за дарения.

И сега, като загрявка, ще ви покажа разни неща на момичетата, освен моя милост, които ще се представят на базара:


Бубето от Sugarcoated nothings
Ани от All about my hobbies


















































Валерия от VCakes



Таня от Cakelicios with Tania
Дидето


Силвето от Сладичко във кътчетно на Пух
Иглика от Iglika's cakes





































Лили от Lilly's Cakes




Нина с Lelia Ogg cakes and cookies






























Бети от Вкусно с Бети
Руми от Angelova blog



Стаси
Силвето
Хриси от "Моите  нещица"
Мими от Cakes by Maria Popova
Някои торти и сладки ще пропътуват чак от Варна и Добрич!
Разбира се, ще има и други момичета, на които не знам координатите, но едно обещавам - ще видите неочаквани възможности на захарното тесто. Както виждате, всяка има своя собствен, неподражаем стил, което гарантира едно невероятно преживяване и удоволствие за сетивата :)
Read More

четвъртък, 15 март 2012 г.

Кифлички с кашкавал

Най-накрая дойде ред да ви представя и нещо соленичко :) Рядко публикувам солени неща, защото обикновено тези, които си заслужават публикуването, ги приготвям преди вечеря и тогава хич не му е времето за снимки и прочее неща.
Тези кифлички се оказаха много апетитни и вкусни, но искат доста търпение, както впрочем всичко, което се приготвя с мая:
Продукти  (около 23-25 бр.)
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая
3 яйца (едното е за намазване)
125 гр. масло
100 гр. кашкавал
сусам
малко вода или кисело мляко, ако е необходимо

Приготвяне
Първо приготвяме т.нар. "маено тесто", това е закваската, която правим преди да омесим тестото. В купичка слагаме 2 супени лъжици брашно, 1 чаена лъжичка захар и разтвореното в малко топла вода половин кубче мая. Разбиваме на гъста каша и оставяме да престои докато удвои, дори утрои обема си и започнат да се образуват мехурчета - около 15-20 минути. В друга, голяма купа слагаме остатъка от брашното, правим кладенче и слагаме шупналата мая, яйцата, солта и започваме да месим. Когато се образува нещо като топка - то все още е сухо тесто, започваме полека да добавяме разтопеното масло. Месим доста упорито докато започне да се оформя пластично тесто. Добавяме настъргания кашкавал и месим отново. Ако е необходимо, т.е. ако тестото все още не е пластично, добавете малко вода или кисело мляко, но не много - по една чаена лъжичка до постигане на необходимата пластичност - не трябва да лепне по ръцете. Добре омесеното тесто оставяме да втаса поне 40-50 минути. Когато втаса, ще видите как като откъснете малко от него, стои на конци.
Намазваме си ръцете с малко олио, взимаме малко топче, горе долу с размерите на половин яйце, оформяме от него фитил и правим възелче. Всяко вързопче поставяме в хартиена форма за мъфин (много удобно ми се стори) и оставяме още 30 минути да втасат. Намазваме с яйце отгоре и поръсваме със сусам. Печем на силна фурна - 200-220 градуса, докато се зачервят.
Добре втасалото тесто има нужда от много малко печене, тъй като в него има доста въздушност и бързо се изпича.
Приятен апетит :)
Read More

вторник, 13 март 2012 г.

Осмомартенска и цветна

Това ми е най бързата торта, която съм правила досега. Толкова бърза, че цветето отгоре не можа да засъхне и листенцата му клюмнаха леко надолу. Отсега предупреждавам, че не можах да я снимам добре, въпреки че дъъъъъъъълго позира пред апарата :)
Основният й цвят е слонова кост, а отгоре лекичко е мината с лавандулов дъст. Цветята са минати със сатенен оттенък и затова блестят така на снимката.
Блатовете са готови, а отвътре е с шоколадов мус и карамелизирани банани.

Шоколадов мус
95 гр. сметана
95 гр. мляко
200 гр. черен шоколад
4 яйца
Захар - по желание или ако използвате неподсладена сметана
450 гр. бита сметана
10 гр. желатин

В тенджерка кипваме заедно сметаната и млякото. Отделно разбиваме яйцата докато се хомогенизират, но не до кремообразна консистенция. Темперираме с горещата смес и връщаме всичко на огъня, като бъркаме непрекъснато. Към тази смес, още на котлона прибавяме начупения шоколад и продължаваме да бъркаме докато всичко се стопи и придобие консистенцията на крем с тъмно-кафяво, плътно оцветяване. В началото изглежда като пресечено, но впоследствие всичко се смесва перфектно.
Оставяме сместа да се охлади на стайна температура и когато вече не пари на пръстите, добавяме разтворения в малко вода желатин. Оставяме да изстине до край и смесваме с предварително разбитата сметана. Оставяме в хладилника да се охлади напълно. Преди да пълним тортата, разбиваме добре с тел.

Карамелизирани банани
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. глюкоза
вода, колкото да намокри захарта
3 банана, нарязани на дебели кръгчета

В тенджерка смесваме водата, глюкозата и захарта и оставяме на котлона докато започне да се карамелизира. Когато се получи карамел, добавяме бананите и разбъркваме. Плодовете пускат малко вода и сместа се втечнява леко. Това е перфектно удобство, защото след това служи като сироп за блатовете. Махаме от котлона и оставяме да изстине, преди да слагаме върху тортата.
Read More

Торта за Великденски пости

За мен беше огромно предизвикателство да направя постна торта, тъй като никога не съм се лишавала от яйца, масло, прясно мляко... За мен те са основите при сладкишоправенето и направо в чудо се видях, когато скъпата ми половинка реши да пости и то да спазва строгия пост - дори без млечни продукти. Той е рожденик на 8 март, а аз исках да дам всичко от себе си, за да го изненадам, тъй като по определени причини тази година се разминахме с подаръците. Истината е, че вложих много сърце и обич, както в приготвянето на рецептата, така и в украсата на тортата, защото исках тя да му каже всичко, което ми е на душата :)
Ето и самата торта, а после и рецептата:
Това е едно унесено влюбено мече от женски пол, демек - аз, което държи балонче в ръка, сладко полегнало в тревата, стои и си мечтае :) По-долу - близък план на розите. Именно рози, защото те са цветето, най-голям за мен символ. Обожавам ги.
Това, което още ми се иска да спомена е, че вкусът е доста спорен. За мен отсъствието на яйца и мляко даде отражение върху плътността и вкуса на блата, но пък фъстъченото масло му придаде много интересен аромат и вкус. Кремът не се хареса на половината от фамилията, но го публикувам, защото вкусове - всякакви, а рецепти за постни сладкиши - малко :)


Постен шоколадов блат с фъстъчено масло:
100 гр. фъстъчено масло
300 гр. захар
300 гр. шоколадов кувертюр
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч. вода

Намерих постен шоколадов кувертюр, но той успешно може да се замени и с тъмен шоколад, тъй като в него се съдържа само какаово масло и разни други не-животински съставки :) Разбиваме първо само фъстъченото масло и полека към него добавяме захарта. След това, при непрекъснато разбиване, добавяме на струйка разтопения кувертюр и разбъркваме докато се усвои добре. Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и постепенно - водата.
Печене - аз направих грешката да изпека цялото количество наведнъж, а блатът толкова се наду, че докато се изпече отвътре, изгоря отгоре и отстрани и се наложи доста да изрежа от него. Затова, по-добре, разделете мислено количеството на 3 и печете блатовете отделно - на 170 градуса до готовност.

Постен кокосов крем:
1 консерва кокосово мляко (400 гр.)
захар на вкус
4-5 с.л. царевично нишесте
2 пакетчета кокосови стърготини

Сваряваме захарта с кокосовото мляко и добавяме разтвореното в студена вода нишесте. Бъркаме докато се сгъсти. Сваляме от огъня и добавяме кокосовите стърготини.
Read More

понеделник, 12 март 2012 г.

Захарни рози

Ето от мен едно закъсняло букетче от рози за 8 март :)
Read More

понеделник, 5 март 2012 г.

Лимонова Шарлота с домашни бишкоти

Идеята за този  сладкиш ми хрумна от този пай, но реших този път лимоновият крем да има консистенцията на мус и да е малко по-обогатен, приготвен по различна технология. Ще видите как от едни и същи продукти можете да импровизирате и в зависимост от използваната технология, да създадете съвсем нов десерт.
В тази публикация ще ви разкажа няколко неща - как да си направим домашни бишкоти и как да обработим сурови яйца за приложение в сладкарски крем. Отсега предварително се извинявам за не особено добрата визия на десерта, но в бележки под рецептата ще спомена къде ми беше грешката и какво бих направила при следващото му приготвяне.


Продукти за бишкотите (около 24-25 броя)
 5 яйца
190 гр. захар
200 гр. брашно
ванилия
пудра захар за поръсване

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме първо жълтъците на пухкав и гъст крем с 50 гр. захар. След това разбиваме белтъците на пухкав сняг с останалата захар (120 гр.). Смесваме внимателно двете яйчни смеси като прибавяме жълтъчната на части към белтъчната смес. Разбъркването е отдолу нагоре, за да не спада въздухът. След това на части се добавя пресятото с ванилията брашно. Сместа спада, но трябва да е подходяща за шприцоване и да не се излива. Върху хартия за печене се шрицоват ивици дълги около 7-8 см., като упражнявате съвсем лек натиск в началото и края на бишкотата, за да се получат тези по-плътни извивки в краищата. Поръсват се с пудра захар и се слагат веднага в умерено загрята фурна (180 градуса) и се пекат около 15 минути до зачервяване. По време на печенето тестото леко се надига. След като ги извадите от фурната, издърпайте хартията от тавата, за да прекратите готвенето.

Продукти за лимоновия мус
2 големи лимона
3 яйца
чаша вода
чаша захар
3 с.л. царевично нишесте
2 с.л. брашно
щипка индийско орехче
2 желатина
За захарен сироп:
100 гр. захар
вода, колкото леко да я покрие

Приготвяне

Кипваме заедно сокът от лимоните, фино настърганата кора на единия от тях, захарта и водата. Отделно смесваме нишестето и брашното и размиваме с хладка вода. Прибавяме малко от горещия лимонов сок, за да изравним температурите, връщаме всичко в тенджерката,.добавяме индийското орехче (по желание) и при непрекъснато бъркане оставяме да се сгъсти. Нишестето може да се замести изцяло с брашно, но аз лично не обичам толкова силен вкус на брашно. Оставяме кремът да се охлади, като периодично разбъркваме.
Отделно кипваме захарта и водата за сироп и оставяме да се сгъсти. Проверяваме гъстотата така - течността трябва да се плъзга по стените на съда, но не и да е прекалено гъста, за да не падне на дъното при обработка на яйцата.
В отделен съд слагаме яйцата и когато сиропът е готов, започваме да разбиваме на най-силната степен и да добавяме сиропа на тънка струйка. По този начин кипящият захарен сироп обработва яйцата, за да не са сурови, като запазва пухкавостта и обема им. Яйцата се бият на висока степен докато се сгъстят и охладят - някъде поне 8-10 минути.
Внимателно смесваме лимоновият крем и разбитите яйца, прибавяме разтворения желатин и охлаждаме.

Сглобяване
Нареждаме в ринг за торта странично бишкоти, като изрязваме леко крайчетата, за да са по-стабилни. Леко ги намазваме с прясно мляко. Като наредим кръга, правим и една основа от бишкоти, която леко сиропираме - захарен сироп или прясно мляко. Изливаме половината крем, подреждаме бишкоти и добавяме останалия крем.

Бележки
Това са ми поуките от този сладкиш:
- бих сложила повече лимон следващият път, за да се усеща по-силно;
- изчаках твърде много лимоновият мус да стегне с желатина и затова беше трудно да се изглади отгоре. Не е фатално, ако имате време за някаква декорация, примерно с лимонови резенки, целувки или нещо друго. По-неприятното е, че след като беше стегнал повече, не успя да напои добре бишкотите и те стояха леко сухи.
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena