четвъртък, 15 март 2012 г.

Кифлички с кашкавал

Най-накрая дойде ред да ви представя и нещо соленичко :) Рядко публикувам солени неща, защото обикновено тези, които си заслужават публикуването, ги приготвям преди вечеря и тогава хич не му е времето за снимки и прочее неща.
Тези кифлички се оказаха много апетитни и вкусни, но искат доста търпение, както впрочем всичко, което се приготвя с мая:
Продукти  (около 23-25 бр.)
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая
3 яйца (едното е за намазване)
125 гр. масло
100 гр. кашкавал
сусам
малко вода или кисело мляко, ако е необходимо

Приготвяне
Първо приготвяме т.нар. "маено тесто", това е закваската, която правим преди да омесим тестото. В купичка слагаме 2 супени лъжици брашно, 1 чаена лъжичка захар и разтвореното в малко топла вода половин кубче мая. Разбиваме на гъста каша и оставяме да престои докато удвои, дори утрои обема си и започнат да се образуват мехурчета - около 15-20 минути. В друга, голяма купа слагаме остатъка от брашното, правим кладенче и слагаме шупналата мая, яйцата, солта и започваме да месим. Когато се образува нещо като топка - то все още е сухо тесто, започваме полека да добавяме разтопеното масло. Месим доста упорито докато започне да се оформя пластично тесто. Добавяме настъргания кашкавал и месим отново. Ако е необходимо, т.е. ако тестото все още не е пластично, добавете малко вода или кисело мляко, но не много - по една чаена лъжичка до постигане на необходимата пластичност - не трябва да лепне по ръцете. Добре омесеното тесто оставяме да втаса поне 40-50 минути. Когато втаса, ще видите как като откъснете малко от него, стои на конци.
Намазваме си ръцете с малко олио, взимаме малко топче, горе долу с размерите на половин яйце, оформяме от него фитил и правим възелче. Всяко вързопче поставяме в хартиена форма за мъфин (много удобно ми се стори) и оставяме още 30 минути да втасат. Намазваме с яйце отгоре и поръсваме със сусам. Печем на силна фурна - 200-220 градуса, докато се зачервят.
Добре втасалото тесто има нужда от много малко печене, тъй като в него има доста въздушност и бързо се изпича.
Приятен апетит :)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena