сряда, 29 февруари 2012 г.

Сладки мартенички 2012

Ох, колко се радвам, че успях този път предпразнично да представя сладките, които украсих за тази баба Марта. Истината е, обаче, че украсих само няколко, колкото да мога да ви представя рецептата и някои идеи при декорацията на сладки, както и големият ми син да се изфука в детската градина с един декориран комплект Пижо и Пенда. Тази година не горях от желание да декорирам, но за сметка на това изпекох почти 200 сладки. Първият опит беше с много масло и малко брашно - убийствено вкусни, но не заемаха форма, така че бракувах 50 бройки, които моментално се изядоха. Останалата половина не дочака празниците, а беше изядена от децата както се хрупат семки :) Те (сладките) нали са дребнички и буквално заминаха. След това изпекох още 5-6 тави, които дълбоко скрих. Днес бяха представени на тържеството в градината, след обед очаквам коментарите на децата :)
Това са първите ми опити да работя с роял айсинг, така че не ми се сърдете за кривините на места. Човек трябва постоянно да се учи и да усвоява нови неща и това беше първият ми повод да пробвам:
Гъбките са облечени с фондан, цветчетата и точките са с айсинг
 Тази рецепта е широко разпространена, аз моята я имам от един учебник по технология на сладкарството (това да не каже някой, че крада рецепти и не споменавам източника), издаден далечната 1980 г. Рецептата се води като "Сладки от ронливо маслено тесто". Аз към моите прибавих малко канела, може да се сложи лимонова кора, ванилия, ситно смлени ядки, каквото ви хрумне. Спазва се правилото - ако се добавя какао, брашното се намалява пропорционално на грамажа на какаото.
Канелени маслени сладки:
200 гр. масло
150 гр. захар
400  гр. брашно
1 яйце
1 ч.л. канела

Разбийте маслото със захарта до пухкавост. По-добре е да използвате пудра захар, но не е никак фатално и с кристална. Към добре избитото масло добавете брашното. Омесете частично и добавете яйцето и канелата.
Размесете бързо. Многото месене кара маслото да избие на повърхността и не се получава добре. Опаковайте тестото в свежо фолио, сплескайте го на правоъгълник и оставете да отлежава в хладилника поне час, най-добре 2, докато стане съвсем твърдо. Тестото се разточва на набрашнена повърхност, като се ръси по съвсем малко, колкото да не залепва. Сладките се поставят върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята до 200-220 градуса фурна за около 5 минути или докато краищата леко се зачервят. Като се извадят
от фурната, издърпайте почти веднага хартията за печене от тавата - тя е още гореща и ще продължи да ги препича отдолу, дори и извадени от фурната. Охладете и декорирайте при желание и здрави нерви :)




Как да си направя кралска глазура?

Кралска глазура или роял айсинг, няма значение как ще я наречем. Хората се постряскат от нея, но всъщност не е толкова убийствено трудно за работа с нея. Една от спирачките е, че хората срещат трудности при приготвянето й. Истината е, че си го приготвям изключително лесно. Идеята за това е взаимствана от една дама Наталина, която твори уникални неща с такава глазура. Така я правят и по руските форуми за декорация.
За нея са ви необходими:
1 белтък
около 200 гр. пудра захар
щипка лимонена киселина - служи като избелващ агент и стабилизатор.

Вземете купичка и в нея сложете белтъка, щипката лимонена киселина и половината пудра захар. Разбъркайте с дървена бъркалка (аз ползвам дръжката на дървена лъжица) до гладка смес без бучки. Продължавайте да добавяте по малко пудра захар и разбърквайте докато получите желаната консистенция. За контури и някакви фигурки гъстотата трябва да е по-голяма, а за запълване - по-рядка. Ако ще рисувате по стените на торта, трябва да е по-гъст. Нещо, което искам да споделя - през цялото време говоря за разбъркване, а не за разбиване с тел или миксер. Те са идеални за разбиване на сняг, но когато се прави айсинг по този начин в белтъка се задържа много въздух и линиите при шприцоване се накъсват.
Другият вариант е да си купите сух айсинг на прах, който се разрежда с малко вода до нужната гъстота.

2 коментара:

di_ani каза...

Много свежи и оригинални-
страхотна идея и прекрасно изпълнение.
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, Диана

Вики каза...

Честита баба Марта и на вас, Диана!
Благодаря за положителния коментар. Имам да се поуча още на доста търпение :), но всичко става с практика :)
Бъдете здрави, весели, засмени!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena