събота, 31 декември 2011 г.

Торта Baby TV

Не мога да ви опиша изключителното удоволствие, с което се заех да правя тази торта. Всяка една гадинка сама по себе си е толкова чаровна забавна, че фигурките ги направих буквално на един дъх, т.е. за една късна вечер, когато децата легнаха да спят. Тъй като днес е последният ден от старата година, съм настроена изключително оптимистично, няма да ви разказвам одисеята
"В търсене на изчезналата пудра захар", как клиентите закъсаха с колата насред пустошта в опит да стигнат до сладкарската борса и безумното обикаляне по магазините да открием все пак някаква качествена захар. Ето и самата торта:

Отвътре тортата е с готови ванилови блатове, ванилов мус, но с маскарпоне вместо с крем сирене, парченца праскови и измазана с бял шоколадов ганаш, сиропирана е с компот от праскови, а между блатовете са подредени бишкоти. Префектната комбинация за бебешки празник.

Бял шоколадов ганаш
200 мл. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад
20 гр. масло

Загряваме сметаната до кипване. Прибавяме натрошения шоколад и маслото и махаме от котлона. Разбъркваме до пълното усвояване на съставките и оставяме няколко часа в хладилник. Охладената смес е жълтеникава, лепкава и много гъста. Разбиваме с миксера около 5 минути и тя побелява от поетия въздух и се надига. С нея измазваме тортата.

ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Read More

петък, 30 декември 2011 г.

Карамелено парфе

Ето това е един уникален експеримент, който с най-голямо удоволствие ви препоръчвам да опитате:
Продукти за блата:
2 жълтъка
125 гр. масло на стайна температура
1 ч.ч. прясно мляко
1 бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 пакетче какао

Разбиваме маслото със захарта, докато се получи пухкав бял крем. Прибавяме жълтъците един по един. След като се усвоят добре, прибавяме млякото, което трябва да е леко затоплено. Накрая добавяме пресятото с бакпулвера и какаото брашно. Печем на 180 градуса до готовност. Блатът се надува доста. Аз го разрязах на две и едната половинка увих добре във фолио и замразих.

Продукти за парфето:
1 карамелизирано кондензирано мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
125 гр. меко масло
400 мл. сладкарска сметана
2 белтъка
2 желатина

Карамелизираното кондензирано мляко се получава при варене на затворената консерва поне 3 часа. Млякото задължително трябва да е подсладено и водата винаги трябва да покрива консервата.
Разбиваме маслото с пудрата захар на крем. Прибавяме кондензираното мляко и разбиваме отново. В отделна купа разбиваме белтъците на твърд сняг с малко захар, а в трета - сметаната. Към карамелената смес прибавяме първо сметаната, объркваме добре и след това прибавяме разтворения желатин. Най-накрая прибавяме белтъците като разбъркваме леко.

Сглобяване:
Върху подложка за торта слагаме откопчаващ се ринг, този,  в който сме пекли блата, за да е със същия размер. Слагаме първо блата и леко сиропираме - аз използвах само топла вода, за да не стане много сладко. Отгоре изсипваме сместа за парфе, заглаждаме и прибираме в хладилника поне за 2-3 часа. Като стегне парфето, заливаме с разтопен шоколад. Връщаме обратно в хладилника, за да стегне шоколада
Read More

вторник, 20 декември 2011 г.

Родопски сърми с кълцано месо

Дойде ли зимата, поне веднъж правя такива сърми. Рецептата е от дядото на съпруга ми - кореняк родопчанин, с голяма душа. От него научих доста интересни регионални ястия, които рано или късно ще споделя тук.
Още от сега казвам, ако спазвате диета, моля пропуснете рецептата :)

Продукти:
1 кисела зелка
300-400 гр. свинско месо - шарено (врат или плешка)
1 ч.ч. ориз
1 голяма глава лук
сол, черен пипер, много джожден, червен пипер
1 кафена чашка олио

Приготвяне
Нарязваме лука на ситно. Запържваме го в малко мазнина и добавяме ситно нарязаното месо. подправяме на вкус със сол и черен пипер и оставяме да се задуши. Отделно в купа разбъркваме ориза - почистен и измит, подправките и олиото. Към него прибавяме задушените лук и месо и объркваме добре.
Зелката се разделя на листа, като се махат задължително твърдите жили. Тези сърми имат две тайни - тънкия зелев лист и джоджена. Признавам си, че бях изненадана от комбинацията на зеле и джоджен (гьозум по родопски), но още по-изненадана бях като го опитах. Във всеки лист се слага от плънката и се завива стегната сърма.
Готовите сърми се подреждат в тенджера, на дъното на която сме поставили чиния. Още по-добре е, ако се наредят кокали от ребърца или гърди например. Отгоре отново се захлупва с чиния. Долива се с леко подсолена вода, сока, който е пуснала зелката или с месен бульон. Течността трябва да покрива сърмите. Слага се на котлона и се оставя да кипне. Щом кипне, котлонът се намалява на 2, тенджерата се похлупва с капак и се оставя да къкри поне 2 часа.
Read More

понеделник, 19 декември 2011 г.

Торта "Динозавърска коледа"

Няма да ви разправям с какво удоволствие се заех с тази торта. Как всичко вървеше по вода, как видях светналите очички на едно дете, как всичко се изяде :)
Този път ще ви кажа само, че за мен е ужасна гордост и удоволствие да видя колко много се харесват нещата, които правя и как това е стимул за мен да продължа да търся рецептата за перфектната торта!
Трицератопс
Тиранозавър рекс

Анкилозавър
Много започна да ми харесва идеята за торта с глазура и декорирана със захарни фигури и детайли. В случая белият ганаш изигра и ролята на заливка, на сняг и на лепило. Бинго!

Блат:
6 яйца
10 с.л. захар
12 с.л. брашно
1 бакпулвер
бадемова есенция

Яйцата и захарта се разбиват докато сместа побелее и удвои обема си. Добавяме пресятото с бакпулвера брашно и есенцията. Сместа се разпределя в две правоъгълни тави - аз използвам тези на фурната. покрити с хартия за печене. Трябва да се нанесе много тънък слой тесто, за да не станат дебели блатовете. Този блат е като пандишпановия, но е по-мързелив, защото яйцата не се отделят на белтъци и жълтъци. Брашното е малко, блатът се надига основно от въздуха, събран при разбиването на яйцата. Изпича се много бързо на 180 градуса, като внимавате да не изгори по краищата. Още топъл се обръща на кърпа и се навива на руло.

Сироп:
сок от замразени вишни
захар
вода

Всичко се кипва на котлона. При сиропиране винаги сиропът трябва да е топъл, а блатът - студен или обратното.

Крем за пълнеж:
1 голяма заквасена  сметана
1 филаделфия
пудра захар на вкус
1 ванилов пудинг без варене
300 мл. прясно мляко
250 мл. сладкарска сметана
1 желатин
400 гр. вишни, почистени от костилките.

Разбиваме Филаделфията, заквасената сметана и пудрата захар докато се смесят добре. Отделно разбиваме пудинга според указанията и на трето място - сладкарската сметана, разбита на пухкав сняг. Смесваме всичко на едно място и прибавяме постепенно разтворения желатин. Охлажда се в хладилника поне час, най-добре - два.
Аз имам замразени вишни - оставих ги да се размразят в гевгир и използвах сока за сиропа на тортата. Вишните се подреждат върху крема при завиването на тортата.

Бял шоколадов ганаш (за заливката)
200 мл. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад
20 гр. масло

Загряваме сметаната до кипване. Прибавяме натрошения шоколад и маслото и махаме от котлона. Разбъркваме до пълното усвояване на съставките и оставяме няколко часа в хладилник. Охладената смес е жълтеникава, лепкава и много гъста. Разбиваме с миксера около 5 минути и тя побелява от поетия въздух и се надига. С нея измазваме тортата.
Read More

Коледни меденки 2011

Пускам една много бърза публикация, т.е. само снимките, защото рецептата е от миналогодишните ми меденки: Общият брой декорирани меденки е 65, плюс още 40 с бяла шоколадова глазура.

Последната колекция коледни ботуши зима 2011
 
Няколко коледни играчи и джинджифилови човечета
Играчките и ботушите са правени с шаблонче от картон, ръчно изрязвани едно по едно :)
Нямам снимка на меденки с бял шоколад, но ще споделя принципа:
1 бял шоколад
2 супени лъжици олио
Шоколадът се разтапя на водна баня, добавя се олиото и се бърка докато се усвои. Водата след като кипне се маха от котлона, за да не се пресича шоколадът и да не губи блясък.
Всяка меденка се потапя в шоколадовата смес и се подрежда върху решетка, за да се охлади. За по-бързо след това ги приберете в хладилника, като внимавате да не се допират една до друга. Трябва хубаво да се втвърдят.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Read More

събота, 10 декември 2011 г.

Шоколадов кекс с боровинки

Това се оказа много интересна рецепта. Всъщност това е основната ми рецепта за мъфини, която прекроих в кексова:
Продукти:
3 яйца на стайна температура
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
125 гр. масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
1/2 пакетче какао
По желание - натурален шоколад, нарязан на парченца
Пудра захар за поръсване
Сладко от боровинки или друго по избор

Приготвяне
Разбиваме маслото със захарта докато побелее. Прибавяме яйцата едно по едно - всяко следващо след като се поеме предишното. Накрая прибавяме топлото мляко и разбиваме добре. Отделно пресяваме брашното, бакпулвера и какаото и ги прибавяме към течната смес. Разбъркваме докато се поеме брашното. Половината смес изсипваме в намаслена и набрашнена форма за кекс. Отгоре разпределяме равномерно сладкото и заливаме с останалата смес. Ако прибавяме шоколад - правим го в тестото. Печем на 180 градуса докато клечка за зъби (по-скоро дървено шишче) излезе суха. Вадим от формата, поръсваме с пудра захар още докато е топъл и сервираме с шоколадов сос:

1 ч.ч. прясно мялко
захар на вкус
2-3 с.л. какао
царевично нишесте
бучка масло с размерите на кубче бульон

Кипваме млякото със захарта и какаото. Прибавяме нишестето, размито в малко от топлата течност и бъркаме на слаб огън докато се сгъсти. Мисля, че 1 с.л. нишесте е напълно достатъчна, за да е сосът течен. След като се сгъсти, прибавяме маслото, бъркаме докато се смеси добре и сервираме охладено.
Read More

Никулденски шаран с карамелизиран лимон и орехи

Започвам тази публикация с ясното съзнание, че:
1. Никулден мина
2. Предлагам снимка на сурова риба :) - не се справям със снимките на тъмно, а и на връх празника някак си нямах желание да се занимавам със снимане
3. Вероятно това ще е единствената рецепта с риба, която ще намерите тук, защото аз я приготвям по принцип само на скара, само пъстърва.
4. Никога нямаше да се навия да правя шаран, ако не бях го получила армаган от чичо ми, който си има развъдник за рибки, демек - рибарник :)
Споделям тази рецепта, защото се оказа много вкусна - казва ви го човек, който риба не яде, а и защото сосът си заслужава и може да се поднесе и с друга риба. Сосът го знам от баща ми, който е рибеният готвач във фамилията. В нета има много рецепти и те, бих казала се припокриват доста, та това е моята версия:

Това ми е най-голямата налична тава, с диаметър 38 см. Рибата е без глава, защото изпитвам истински ужас и невъзможно чувство за вина, когато от чинията или тавата ме гледат едни изпъкнали, зловещи рибешки очи :) Всеки със страховете си :)

Така, за тази рецепта са необходими:
1 хубав шаран, не много тлъст
2 големи глави лук
2 лимона
2 големи консерви домати
1 купичка почистени орехови ядки
малко захар, сол, дафинов лист, зехтин
дебела игла и конец :)

Приготвяне
Надявам се в рибарския магазин да ви направят услугата да почистят рибата вместо вас :) Ако имам цял, непочистен шаран - ще го подаря, честна дума :) Веднъж ми се наложи да чистя риба и то бременна в 9-ти месец... Повече няма да разказвам. Така, да се върнем към по-важното - ако като мен се чувствате зле в компанията на рибешки очи, без скрупули отрежете главата още сурова. Трябва да усвоите умението да режете със затворени очи :) Измийте добре рибата и я осолете цялата - отвътре и отвън. Приберете в хладилника и оставете за няколко часа.
Плънката може да се приготви и предния ден:
Загряваме много малко зехтин в голяма тенджера. Запържваме лука до прозрачно и го задушаваме след това до омекване. Към него прибавяме натрошените на едро орехови ядки. Запържваме, за да може орехите да си пуснат аромата и мазнината. Прибавяме смлените домати, захар - около 1 супена лъжица, сол на вкус. Оставяме да ври на тих огън. През това време в отделен тиган карамелизираме захар до светло-кафяво. Към нея прибавяме нарязан на ситно лимон - не повече от 1-2 кръгчета, и малко вода. В началото карамелът става на бучка, но след това се разтапя. Прибавяме това към соса, прибавяме дафиновия лист и оставяме още малко да поври на котлона. Не трябва да извира цялата вода, просто да се смесят ароматите. Оттегляме от котлона и махаме дафиновите листа.

С част от плънката пълним корема на рибата, като гледаме да разпределим навсякъде (може да цепнете навътре с нож за филетиране). След това зашиваме от всички страни, включително и мястото, където се е намирала главата. Слагаме рибата в тава и около нея разпределяме останалата плънка, покриваме с лимонени резени, за да не прегори кожата. Завиваме плътно в алуминиево фолио и печем във силна фурна поне час и половина. След това отваряме рибата, поръсваме по няколко кристалчета захар върху лимоните и печем, докато изври водата от соса.
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena