петък, 30 декември 2011 г.

Карамелено парфе

Ето това е един уникален експеримент, който с най-голямо удоволствие ви препоръчвам да опитате:
Продукти за блата:
2 жълтъка
125 гр. масло на стайна температура
1 ч.ч. прясно мляко
1 бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 пакетче какао

Разбиваме маслото със захарта, докато се получи пухкав бял крем. Прибавяме жълтъците един по един. След като се усвоят добре, прибавяме млякото, което трябва да е леко затоплено. Накрая добавяме пресятото с бакпулвера и какаото брашно. Печем на 180 градуса до готовност. Блатът се надува доста. Аз го разрязах на две и едната половинка увих добре във фолио и замразих.

Продукти за парфето:
1 карамелизирано кондензирано мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
125 гр. меко масло
400 мл. сладкарска сметана
2 белтъка
2 желатина

Карамелизираното кондензирано мляко се получава при варене на затворената консерва поне 3 часа. Млякото задължително трябва да е подсладено и водата винаги трябва да покрива консервата.
Разбиваме маслото с пудрата захар на крем. Прибавяме кондензираното мляко и разбиваме отново. В отделна купа разбиваме белтъците на твърд сняг с малко захар, а в трета - сметаната. Към карамелената смес прибавяме първо сметаната, объркваме добре и след това прибавяме разтворения желатин. Най-накрая прибавяме белтъците като разбъркваме леко.

Сглобяване:
Върху подложка за торта слагаме откопчаващ се ринг, този,  в който сме пекли блата, за да е със същия размер. Слагаме първо блата и леко сиропираме - аз използвах само топла вода, за да не стане много сладко. Отгоре изсипваме сместа за парфе, заглаждаме и прибираме в хладилника поне за 2-3 часа. Като стегне парфето, заливаме с разтопен шоколад. Връщаме обратно в хладилника, за да стегне шоколада

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте ,бих искала да попитам колко грама е кондензираното мляко?

Вики каза...

Привет :) Хванахте ме точно преди да хлопна кепенците за уикенда ;)
Кондензираното мляко е една консерва, ще ви излъжа точно колко грама е, но подсладените кондензирани млека на всички марки са един и същ грамаж, така че няма да сбъркате. Дори бих ви препоръчала да сложите 2 консерви :)
Поздрави,
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena