понеделник, 19 декември 2011 г.

Торта "Динозавърска коледа"

Няма да ви разправям с какво удоволствие се заех с тази торта. Как всичко вървеше по вода, как видях светналите очички на едно дете, как всичко се изяде :)
Този път ще ви кажа само, че за мен е ужасна гордост и удоволствие да видя колко много се харесват нещата, които правя и как това е стимул за мен да продължа да търся рецептата за перфектната торта!
Трицератопс
Тиранозавър рекс

Анкилозавър
Много започна да ми харесва идеята за торта с глазура и декорирана със захарни фигури и детайли. В случая белият ганаш изигра и ролята на заливка, на сняг и на лепило. Бинго!

Блат:
6 яйца
10 с.л. захар
12 с.л. брашно
1 бакпулвер
бадемова есенция

Яйцата и захарта се разбиват докато сместа побелее и удвои обема си. Добавяме пресятото с бакпулвера брашно и есенцията. Сместа се разпределя в две правоъгълни тави - аз използвам тези на фурната. покрити с хартия за печене. Трябва да се нанесе много тънък слой тесто, за да не станат дебели блатовете. Този блат е като пандишпановия, но е по-мързелив, защото яйцата не се отделят на белтъци и жълтъци. Брашното е малко, блатът се надига основно от въздуха, събран при разбиването на яйцата. Изпича се много бързо на 180 градуса, като внимавате да не изгори по краищата. Още топъл се обръща на кърпа и се навива на руло.

Сироп:
сок от замразени вишни
захар
вода

Всичко се кипва на котлона. При сиропиране винаги сиропът трябва да е топъл, а блатът - студен или обратното.

Крем за пълнеж:
1 голяма заквасена  сметана
1 филаделфия
пудра захар на вкус
1 ванилов пудинг без варене
300 мл. прясно мляко
250 мл. сладкарска сметана
1 желатин
400 гр. вишни, почистени от костилките.

Разбиваме Филаделфията, заквасената сметана и пудрата захар докато се смесят добре. Отделно разбиваме пудинга според указанията и на трето място - сладкарската сметана, разбита на пухкав сняг. Смесваме всичко на едно място и прибавяме постепенно разтворения желатин. Охлажда се в хладилника поне час, най-добре - два.
Аз имам замразени вишни - оставих ги да се размразят в гевгир и използвах сока за сиропа на тортата. Вишните се подреждат върху крема при завиването на тортата.

Бял шоколадов ганаш (за заливката)
200 мл. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад
20 гр. масло

Загряваме сметаната до кипване. Прибавяме натрошения шоколад и маслото и махаме от котлона. Разбъркваме до пълното усвояване на съставките и оставяме няколко часа в хладилник. Охладената смес е жълтеникава, лепкава и много гъста. Разбиваме с миксера около 5 минути и тя побелява от поетия въздух и се надига. С нея измазваме тортата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena