сряда, 23 ноември 2011 г.

Кифлички с пълнеж

Рецептата за тези  кифлички ми е "подарък" от една on-line приятелка, а тя откъде я има - не знам. Знам само, че тези кифлички заслужават споделяне, защото са невероятно пухкави и вкусни. Не изискват много време, само търпение за втасването, неутрални са като вкус, т.е. могат да се приготвят със солен или сладък пълнеж.



Продукти (за около малки 15 кифлички)
200 мл. топло прясно мляко
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. суха мая (половин кубче жива)
20 гр. масло или олио
300-320 гр. брашно

яйце и малко прясно мляко за намазване

Приготвяне

Маята, заедно с 1 с.л. захар, 100 мл. прясно мляко и 1 с.л. брашно се размива на кашичка и се оставя да шупне. Така процедирам както с живата мая, така и със сухата, въпреки че на сухата пише, че се слага направо в тестото.
В купа пресяваме брашното, прибавяме останалата захар, сол и прясно мляко, както и шупналата мая. Месим до получаване на гладко тесто. В края на месенето прибавяме и мазнината (ако е масло - да е меко). В началото е много неприятно на пипане, консистенцията на тестото се разваля, но след като поеме мазнината, се получава много меко и еластично тесто. Оставяме го покрито с кърпа да втаса (около 30-40 минути). След това премесваме отново. Разделяме тестото на 3 или 4 по-големи топки, всяка от които разточваме на тънка кора. Разрязваме, както се реже пица и във всяко получено парче слагаме по малко плънка. Ето така:

Това са няколко варианта за сгъване.
Готовите кифлички се подреждат на разстояние една от друга върху хартия за печене. Намазват се с малко яйце, разбито с малко прясно мляко и се пекат на 200 градуса за около 10-15 минути или докато станат златисти. Ако плънката е по-течна, се уверете, че краищата са добре запечатани.

Варианти за пълнеж:
- със сирене
- с кашкавал
- с яйце, сирене и чубрица
- задушен спанак, сирене и джоджен
- лютеница и колбас
- кетчуп, шунка и кисели краставички
- шоколад
- всякакви сладка
и всичко, което ви се стори удачна комбинация.
Приятен апетит!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena