четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Гръцка мусака

Едно от нещата, които човек трябва, ама наистина трябва да опита в Гърция, е тяхната мусака. За мен лично шокът от вкусовата разлика между нашата и тяхната мусака ме накара да зарежа нашенското и да заложа на гръцкото. Първият път, когато я правих, я правих по усет, без рецепта и не се получи. Странно ми беше, тъй като смея да твърдя, че добре се ориентирам във вкусовите интерпретации. За следващия път се подковах с едно доста сериозно интернет проучване и установих следните разлики - всеки продукт в мусаката търпи отделна топлинна преработка, преди да се съчетаят заедно; заливката отгоре е сос Бешамел, а не както аз се пробвах - яйце, кисело мляко, малко сода и брашно; има канела; има индийско орехче и кимион. Източник на рецептата - Greek recipes.

Съвсем сериозно предупреждавам, че отнема доста време в подготовка, но си заслужава всяка минута! Давам рецептата така, както съм я сготвила аз.

Продукти (за малка керамична тавичка 20*15 см)

4-5 средно големи картофа
3 патладжана
250 гр. кайма
1 малка глава лук
1/2 голяма консерва домати
500 мл. прясно мляко
5-6 с.л. брашно
100 гр. кашкавал (може и Гауда, Чедър, пармезан)
сол и черен пипер на вкус
щипка кимион, канела, индийско орехче
зехтин

Приготвяне

Предварително нарежете патладжана на ивици и накиснете в подсолена вода. За да е по-лека мусаката, ги изпечете, вместо да пържите. В тавичка слагаме хартия за печене, подреждаме патладжаните, като всеки от тях намазваме отгоре и отдолу с малко зехтин и малко сол. Печем във фурната до готовност (най-добре е на грил функция). Обръщат се да се изпекат и от двете страни. 
Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки, дебели около 3-4 мм. Намазваме дъното на тавичка с малко зехтин и подреждаме отгоре картофите като гледаме да се захлупват леко (при печене леко се свиват), посоляваме и печем докато са полу-готови. Когато готвим картофи с домати, първо трябва да приготвим картофите до някаква степен на готовност, защото ако сложим заедно доматите и картофите, последните остават леко сурови.
Приготвяне на плънката: нарязваме лука на ситно и запържваме леко в зехтин. Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, докато стане на трохички (аз често използвам пресата за пюре). Прибавяме подправките - сол, черен пипер, кимион и канела. Разбъркваме и прибавяме пасираните домати. Варим на слаб огън около 10 минути.
Сглобяване на мусаката: Върху изпечените картофи изливаме соса. Отгоре нареждаме изпечените патладжани и печем около 15 минути на 180 градуса. Вкусовете ще се смесят. Ако приготвите по-голямо количество продукти, можете да сглобите мусаката, както се сглобява лазаня - картофи, плънка, патладжан, докато свършат продуктите, но винаги се завършва с патладжан.
Сос Бешамел: срещала съм два начина за приготвяне, като и двата са подходящи. При първия начин запържваме брашното в масло, прибавяме прясното мляко на струйка и при непрекъснато бъркане. Като започне да се сгъстява, прибавяме настъргания кашкавал, солта, пипера и индийското орехче. При втория вариант се избягва момента със запържването - млякото се затопля и преди да кипне наведнъж се прибавя брашното и се бърка енергично. Като се сгъсти, се прибавя настъргания кашкавал и подправките. Готовият бешамел е доста гъст, почти като тесто. Разпределя се равномерно върху мусаката и се връща във фурната, където печем докато се зачерви - около 40 минути.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena