петък, 8 април 2011 г.

Пиле в пай

Една нестандартна рецепта за пиле с грах:
Източник: www.allrecipes.com

Продукти за кората
Продуктите стигат за горна и долна кора на стандартна тавичка за пай.
2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. (около 130 гр.) студено масло
1 щ. сол
90 мл. студена вода

Трудното на правенето на кора за пай е в това, че продуктите трябва да са студени и затова е необходимо максимално да се избягва контакт на ръцете с тестото. Хората си имат уреди за тази цел, а аз използвах метална преса за картофено пюре. Към брашното се прибавя студеното масло на кубчета и се мачка с пресата, докато се получат трохи. Добавяме солта и след това лъжица по лъжица - водата. Тя също трябва да е студена. При добавянето на всяка лъжица вода, разбъркваме с вилица. Не е необходимо месене, само се бърка докато се образува топка. Съвсем набързо дооформяме с ръце и прибираме в плик в хладилника поне за половин час, най-добре - един. След това тестото се разделя на две топки (едната да е малко по-голяма). По-голямата топка разтоваме за основа на тавичката (аз съм използвала керамична тавичка), като гледаме краищата да прехвърлят с малко ръба на тавата. Плънката се слага върху нея и отгоре се защипва с разточената по-малка кора. 

Тарикатите американци продават както опечени, така и неопечени кори за пай, но ние ще си ги правим.

Продукти за плънката
2 бр. пилешки гърди без кожа
2 моркова
1 малка консерва грах
1 глава лук
160 мл. прясно мляко 
300 мл. бульон (пилешки или зеленчуков)
сол, черен пипер на вкус
2 с.л. брашно
2 с.л. масло

Нарязваме пилето на кубчета около 1 см. Задушаваме го с граха и морковите, нарязани на кубчета. Вместо вода, аз оставих соса от консервата с граха. Овкусяваме със сол и черен пипер. Оставяме за около 15 минути на котлона, отцеждаме (запазете течността). В същия тиган запържваме лука в масло, докато стане прозрачен. Прибавяме брашното и разбъркваме. Доливаме течността от месото, млякото, част от бульона, сол и черен пипер. Бъркаме непрекъснато докато сместта се сгъсти. След това в нея поставяме и пилето и оставяме да поври около 2-3 минути. 

Изсипваме сместта във вече подготвената тавичка с кората отдолу. Запечатваме и пробиваме с вилица няколко дупки, за да излиза парата. Печем в предварително загрята до 220 градуса фурна около 35 минути.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena